Dijagnostičko-terapijske intervencije

Prekid trudnoće (aspiraciona kiretaža)
Medikamentozni prekid trudnoće
Eksplorativne kiretaže
Biopsije
Skidanje kondiloma
Konizacije
Serklaž
Laparoskopija
Histeroskopija….

Operativni zahvati:
Prekid trudnoće je intervencija koja se obavlja na ženin zahtev ukoliko trudnoća nije starija od deset nedelja. Predstavlja uklanjanje ovulatornog tkiva iz materice. U određenim slučajevima ova intervencija može biti medicinski indikovana. Intervencija se obavlja u opštoj anesteziji, a potrebne su pripremne analize, kao i ultrazvučni pregled kojim se utvrđuje starost trudnoće.
Eksplorativna kiretaža je intervencija koja se radi kada se jave produžena krvarenja, krvarenja u postmenopauzi i sl., ali i u svim nedovoljno jasnim situacijama kada je potreban materijal sa endocerviksa ili endometrijuma u cilju postavljanja definitivne dijagnoze.
Biopsija grlića materice predstavlja intervenciju kojom se uzima uzorak tkiva sa sumnjivih mesta na grliću materice, a koja su prethodno otkrivena kolposkopskim pregledom.
LOOP (omčice) je način uklanjanja atipičnih promena na grliću materice, a predstavlja sečenje tkiva grlića materice strujom.

Konizacija grlića materice sa kiretažom cervikalnog kanala predstavlja intervenciju kojom se uklanja konus grlića materice kod premalignih lezija i karcinoma in situ epitela grlića materice. To je terapijska i dijagnostička procedura. Operacija traje oko sat vremena, za pripremu je potreban jedan dan, a postoperativni tok zahteva lečenje u bolničkim uslovima tokom jednog dana posle same intervencije
Histeroskopija – endoskopska metoda koja omogućava direktnu vizuelizaciju i ispitivanje cervikalnog kanala i šupljine materice.
Laparoskopija – endoskopska metoda koja omogućava vizuelizaciju i neposredan uvid morfologije unutrašnjih genitalnih organa i male karlice.
Uklanjanje kondiloma se radi dosta uspešno, ali ne postoji lek koji će zauvek odstraniti HPV virus iz organizma.

Lečenje kondiloma, tj. skidanje kondiloma, je prilično jednostavno i postoji nekoliko načina:
Smrzavanje (krioterapija)
Spaljivanje kondiloma (elektrokoagulacija)
Tečni preparati na bazi podofilina
Ubrizgavanjem interferona u kondilome koji stvara imunost na virus
Lasersko uklanjanje kondiloma
Hirurškim putem
Medikamentozna terapija (imunomodulatori)

Galerija

Darko Jović

Riječ doktora

Doc. dr Darko Jović

Ginekologija kao grana medicine koja se bavi bolestima i liječenjem ženskog reproduktivnog sistema zauzima posebno mjesto u životu svake žene. U klinici S.TETIK u savremeno opremljenoj ambulanti u mogućnsosti smo vam pružiti najbolju uslugu i brigu za vas i vaše potomstvo.

Brigu o zdravlju i izgledu prepustite iskusnim profesionalcima

ZAKAŽI TERMIN