Kolposkopija

Kolposkopija je medicinski postupak kojim se pod velikim povećanjem promatra vrat maternice, rodnica i stidnica pomoću posebno dizajniranog pokretnog mikroskopa pod nazivom kolposkop. Ako se promatra vrat maternice (cerviks) i rodnica (vagina, colpos) metoda se naziva kolposkopija, odnosno ako se promatra vanjsko spolovilo (vulva) metoda se naziva vulvoskopija.

Liječnik (najčešće specijalist ginekolog) može preporučiti kolposkopiju ako su u nalazu PAPA-testa pronađene određene abnormalnosti, pa u tom smislu ona predstavlja izvanrednu dijagnostičku dopunu citologiji.

U slučaju da ginekolog tijekom kolposkopije pronađe suspektna (sumnjiva) područja abnormalnosti sluznice (epitela), tada se može učiniti ciljana biopsija i uzeti uzorak tkiva za daljnju patohistološku analizu

Kolposkopija se može koristiti u dijagnostici:
Prekancerogenih promjena epitela vrata maternice (displazije ili CIN) i cervikalnih karcinoma
Genitalnih bradavica,
Upalnih promjena vrata maternice (cervicitis),
Prekancerogenih lezija epitela rodnice,
Prekancerogenih promjena vanjskog spolovila (vulve),
Karcinoma rodnice i karcinoma stidnice.

Galerija

Darko Jović

Riječ doktora

Doc. dr Darko Jović

Ginekologija kao grana medicine koja se bavi bolestima i liječenjem ženskog reproduktivnog sistema zauzima posebno mjesto u životu svake žene. U klinici S.TETIK u savremeno opremljenoj ambulanti u mogućnsosti smo vam pružiti najbolju uslugu i brigu za vas i vaše potomstvo.

Brigu o zdravlju i izgledu prepustite iskusnim profesionalcima

ZAKAŽI TERMIN