Testikularna proteza

U slučajevima gdje se jedan testis nije uopće razvio (agenezija) ili je operativno odstranjen zbog bolesti, traume ili položaja koji se nije mogao kirurški korigirati te je zato odstranjen, prazno mjesto u skrotalnoj vreći se može popuniti ugradnjom testikularne proteze, kako bi se kompenzirao kozmetički defekt.
Testikularna proteza je implant dizajniran da hirurški zameni oblik i veličinu prirodnog testisa. Konzistentnost materijala proteze otklanja rizik od migracije unutar tela.
Silikonski elastomer poslednje generacije koji se koristi za pravljenje ove proteze obezbeđuje konzistentnos dizajnu tako da on liči na testis, zahvaljujući manjoj tvrdoći baznog materijala.

Zahvat se vrši u lokalnoj anesteziji, što je sasvim dovoljno, a može se izvesti i u općoj endotrahealnoj anesteziji. Opseg pretrage određuje se na temelju vrste anestezije u kojoj se zahvat izvodi.

Rezom u donjem dijelu prepone preparira se ležište za protezu u skrotalnoj vreći, proteza se postavi i fiksira. Rana se zatvori po slojevima resorptivnim materijalom.

Na ovaj način se trajno rješava problem nedostatka testisa u skrotumu kao kozmetički defekt, a proteze su veličinom i konzistencijom vrlo slične pravoj strukturi testisa.

Galerija

Riječ doktora

Prim. dr Mirko Šatara

Pravovremeno otkrivanje, kao i intervencije u najranijoj dobi su ključ za pravilan razvoj i odrastanje djece. Vodeći se tim, u klinici S.TETIK vam pružamo kompletnu dijagnostičku i operativnu uslugu kao i pomoć vrhunskih stručnjaka iz oblasti dječije hirurgije.

Brigu o zdravlju i izgledu prepustite iskusnim profesionalcima

ZAKAŽI TERMIN