Artroskopija koljena

Artroskopija koljena je minimalno invazivan kirurški zahvat kojim se vrši dijagnostika i operativno liječenje koljena. Suvremena artroskopija počela se izvoditi u kasnim 1960-im godinama, a s vremenom je tehnologija i izvedba postupka postala mnogo profinjenija te je oporavak nakon postupka kratak i bezbolan.

Zašto se izvodi artroskopija koljena?
U slučaju boli u koljenu, otekline, smanjene pokretljivosti ili slabosti koljena, ortoped može pacijenta uputiti na snimanje i daljnje pretrage kako bi se otkrio uzrok problema.
Artroskopija se može koristiti kako bi se dijagnosticirala određena bolest ili ozljeda koljena. Prilikom artroskopije kirurg mikrokamerom ulazi u strukture koljena i promatra ih kako bi utvrdio uzrok problema odnosno disfunkcije koljena.

Također, artroskopija se koristi i kao zahvat kojim se uklanja određeni medicinski problem ako pacijent ne reagira pozitivno na konzervativnu terapiju koja obično uključuje odmaranje koljena, fizikalnu terapiju, stavljanje hladnih obloga te lijekove protiv bolova.

Tim kirurškim zahvatom izvodi se:
liječenje rupture meniskusa,
rekonstrukcija ozlijeđenog ligamenta,
odstranjivanje upaljene sinovijalne ovojnice,
odstranjivanje dijela oštećene zglobne hrskavice,
odstranjivanje dijelova kostiju ili hrskavice nakon ozlijede,
liječenje ozlijeđene čašice koljena,
infekcije struktura koljena.

Artroskopijom koljena pokušava se ukloniti izvor boli i problema u koljenu te spriječiti daljnje uništavanje struktura unutar zgloba.

Kako se izvodi artroskopija koljena?
Prije zahvata pacijent dobiva lokalnu ili regionalnu anesteziju, ovisno o odluci liječnika. Kirug zatim kroz maleni rez u širini 1 centimetra uvodi artroskop, instrument s mikrokamerom i svjetlom, u unutrašnjost koljena. Koljeno se zatim napuni fiziološkom sterilnom otopinom kako bi se povećao njegov volumen i kako bi kirurg imao više prostora za izvođenje zahvata. Kroz drugi maleni rez kirurg uvodi instrumente kojima se tada izvodi operativni zahvat. Kod zahtjevnijih zahvata može biti potreban i treći rez kroz koji se uvode dodatni instrumenti, materijali za zamjenu hrskavice ili zamjenske tetive. Ovaj operativni zahvat nešto je kompliciraniji od klasičnog kirurškog postupka kojim se otvara cijelo koljeno, ali daje bolje rezultate, manji ožiljak te skraćuje vrijeme oporavka.

Oporavak nakon artroskopije koljena
Nakon operacije postavlja se ortoza koja će imobilizirati koljeno kako bi ono pravilno zacijelilo. Nekoliko dana nakon operacije može se osjećati bol u operiranom području za koju se koriste klasični analgetici. Također, može doći do krvarenja u području zgloba i mišićna slabost, što je uobičajeno u postoperacijskom razdoblju. Pacijent se što prije nakon zahvata upućuje na fizikalnu terapiju kako bi se izbjeglo atrofiranje mišića i moguće oštećivanje operiranog tkiva. Oporavak nakon zahvata na meniskusu obično traje oko mjesec dana, a rekonstrukcija ligamenata može zahtjevati duži oporavak kroz 6 mjeseci. Koljeno je nakon operacije potrebno odmarati držeći stopalo na povišenom jastuku. Ispod koljena ne smije se stavljati jastuk.

Moguće komplikacije
Komplikacije nakon artroskopije koljena su vrlo rijetke i obično ne predstavljaju veći zdravstveni problem, a to su:
infekcija koja se očituje kroz povišenu tjelesnu temperaturu i treskavicu,
stvaranje ugrušaka,
osjećaj ukočenosti u koljenu,
nakupljanje krvi u operiranom području.

X