Dermatoskopija

Dermatoskopija ili dermoskopija je dijagnostička metoda promatranja promjena na koži uz pomoć dermatoskopa, instrumenta koji povećava vidno polje uz polarizirano ili nepolarizirano svjetlo, a primarno značenje ima u evaluaciji pigmentnih promjena na koži.Provodi se nakon kliničkog pregleda, a omogućava promatranje epidermalnih i dubljih struktura gornjeg dermisa.Ona pomaže dermatologu razlikovati melanocitne od nemelanocitnih promjena, a najveće joj je značenje u ranoj dijagnostici melanoma.

Melanom je zloćudni tumor kože koji može nastati malignom preobrazbom iz madeža ili kao promjena na koži koje prije nije bilo. Melanom postaje potencijalno izlječivi karcinom ako je otkriven dovoljno rano i liječen u ranoj fazi, a za razliku od drugih karcinoma, relativno lako se može detektirati redovitim pregledima kože.

Dermatoskopija je pomoć pri razlikovanju različitih tumora na koži (keratoza, dermatofibroma, hemangioma, bazocelularnih, odnosno planocelularnih karcinoma i drugih promjena).Dermatoskopski pregled nam pomaže dijagnosticirati tip promjene i odrediti kada je određenu promjenu potrebno ukloniti.

Digitalna dermatoskopija omogućava praćenje sumnjivih madeža koji se mijenjaju tijekom vremena, pri svakom pregledu fotografije se pohranjuju i uspoređuju s prethodnima te se u slučaju pojave određenih promjena u promatranoj leziji postavlja indikacija za njeno uklanjanje.

Osobito je značajna metoda praćenja u osoba s povišenim rizikom za nastanak melanoma, a to su osobe koje imaju:
Sindrom atipičnih (displastičnih) nevusa
Povijest bolesti zbog melanoma ili drugog karcinoma kože (ili netko u njihovoj obitelji)
Veliki broj madeža na tijelu
Svijetlu put i općenito su vrlo osjetljive na izlaganje suncu (crvenokose osobe, s pjegama)
Opekline od sunca koje su se dogodile u djetinjstvu i adolescenciji
Izloženost UV zračenju zbog profesije ili hobija kronično

Smatra se da je uz fenotipske karakteristike primjena adekvatne zaštite od sunca važan parametar smanjenja rizika od razvoja zloćudnih tumora kože.
Melanom je najčešći karcinom osoba u dobnoj skupini od 25-29 godina. Rizik od razvoja melanoma se udvostruči ako je osoba bilo u kojoj životnoj dobi pet ili više puta imala opekline od sunčanja.
Nadalje, ako su opekline uz razvoj mjehura kao posljedica izlaganja UV zračenju nastale u razdoblju djetinjstva i adolescencije, već samo jedna takva epizoda udvostručuje rizik od nastanka melanoma.U slučaju da uočite promjene u madežu, u smislu pojave asimetrije, nepravilnosti rubova, promjenu boje ili povećanje promjera madeža, u slučaju krvarenja ili svrbeža, svakako se obratite dermatologu na konzultacije.Pregled madeža preporuča se učiniti jednom godišnje, a kod osoba s povišenim rizikom češće prema savjetu dermatologa.

X