Dermoabrazija

Ovim postupkom se mogu ukloniti sitne bore, udubljenje na koži, pigmentacije, kao i plići ožiljci zaostali od akni i boginja. Operacije dermoabrazije zahteva lokalnu anesteziju i specijalne kreme za manje površine ili analgosedaciju kada se radi celo lice. Uklanja se površinski sloj kože, koji je zadužen za regeneraciju (stimuliše se njeno obnavljanje). Postupak se izvodi, hemijskim putem (raznim kiselinama), dijamantskim dermoabraderom, ili laserom. Kolagena maska se menja na tri dana, a nosi se 6 do 8 dana. Maska služi da spreči infekciju, hidrira i hrani mladu kožu i zaštiti od spoljašnjeg uticaja vremena.

Nakon dermoabrazije koža postaje glatka i sjajna. Prvih tri meseca je roze boje. U narednih godinu dana poprima boju okolne kože. Treba izbegavati izlaganje suncu dok koža ne dobije svoju boju.

Komplikacije su jako retke, a najčešće su kod pušača. Jedna od mogućih komplikacija nakon dermoabrazije je mogućnost zaostajanja fleka (hiper ili hipopigmentacije) na koži lica „zebra efekat“. Dermoabraziju treba raditi u kasnu jesen, zimu, ili rano proleće kada je najmanje sunčanih sati.

X