Dijagnostičko-terapijske intervencije

Prekid trudnoće (aspiraciona kiretaža)
Medikamentozni prekid trudnoće
Eksplorativne kiretaže
Biopsije
Skidanje kondiloma
Konizacije
Serklaž
Laparoskopija
Histeroskopija….

Operativni zahvati:
Prekid trudnoće je intervencija koja se obavlja na ženin zahtev ukoliko trudnoća nije starija od deset nedelja. Predstavlja uklanjanje ovulatornog tkiva iz materice. U određenim slučajevima ova intervencija može biti medicinski indikovana. Intervencija se obavlja u opštoj anesteziji, a potrebne su pripremne analize, kao i ultrazvučni pregled kojim se utvrđuje starost trudnoće.
Eksplorativna kiretaža je intervencija koja se radi kada se jave produžena krvarenja, krvarenja u postmenopauzi i sl., ali i u svim nedovoljno jasnim situacijama kada je potreban materijal sa endocerviksa ili endometrijuma u cilju postavljanja definitivne dijagnoze.
Biopsija grlića materice predstavlja intervenciju kojom se uzima uzorak tkiva sa sumnjivih mesta na grliću materice, a koja su prethodno otkrivena kolposkopskim pregledom.
LOOP (omčice) je način uklanjanja atipičnih promena na grliću materice, a predstavlja sečenje tkiva grlića materice strujom.

Konizacija grlića materice sa kiretažom cervikalnog kanala predstavlja intervenciju kojom se uklanja konus grlića materice kod premalignih lezija i karcinoma in situ epitela grlića materice. To je terapijska i dijagnostička procedura. Operacija traje oko sat vremena, za pripremu je potreban jedan dan, a postoperativni tok zahteva lečenje u bolničkim uslovima tokom jednog dana posle same intervencije
Histeroskopija – endoskopska metoda koja omogućava direktnu vizuelizaciju i ispitivanje cervikalnog kanala i šupljine materice.
Laparoskopija – endoskopska metoda koja omogućava vizuelizaciju i neposredan uvid morfologije unutrašnjih genitalnih organa i male karlice.
Uklanjanje kondiloma se radi dosta uspešno, ali ne postoji lek koji će zauvek odstraniti HPV virus iz organizma.

Lečenje kondiloma, tj. skidanje kondiloma, je prilično jednostavno i postoji nekoliko načina:
Smrzavanje (krioterapija)
Spaljivanje kondiloma (elektrokoagulacija)
Tečni preparati na bazi podofilina
Ubrizgavanjem interferona u kondilome koji stvara imunost na virus
Lasersko uklanjanje kondiloma
Hirurškim putem
Medikamentozna terapija (imunomodulatori)

X