Dječija i prevetivna stomatologija

Djecja i preventivna stomatologija je veoma vazna grana stomatologije koja se prije svega bavi higijenom i ocuvanjem mlijecnih zuba,od cega ce kasnije direkno zavisiti kvalitet i jacina stalnih zuba.
Dobra higijena, uz pravilnu ishranu su glavni preduslovi za sprjecavanje pojave karijesa na zubima.Najčešći uzrok pojave karijesa je nedovoljna oralna higijena.

Zato treba voditi računa o izboru kvalitetnog pribora za održavanje higijene i njegu usta i zuba:
Cetkice za zube,
Zubne paste,
Zubni konac,
Tecnosti za ispiranje usta i zuba.

U preventivne mjere zastite zuba spadaju : fluorizacija zuba,zalivanje fisura i sanacija mlijecnih i stalnih zuba.

FLUORIZACIJA
Fluor ima jako bitnu ulogu u prevenciji nastanka karijesa i poboljšanju čvrstine zuba.

Fluorizacija zuba je tretman koji kratko traje (na zube se nanosi pasta sa visokom koncentracijom fluora ) i preporučuje se cetiri puta godisnje(sa svakim novim godisnjim dobom). Tretman je bezbolan što umnogome pomaže da prve posjete stomatologu za dijete budu opuštajuće i da se razbije eventualni strah.

ZALIVANJE FISURA
Zalivanje fisura podrazumijeva popunjavanje fisura tečnim kompozitom sa fluorom kako bi se spriječilo zadržavanje plaka i nastanak karijesa. Djeca u šestoj godini dobijaju prvi stalni zub – šestice koje imaju veliku ulogu u okluziji gornje i donje vilice. To je period smjene zuba ,kada higijena nije na baš zavidnom nivou,tako da zalivanje fisura stalnih zuba ima kljucnu ulogu u ocuvanju samih.

SANACIJA MLIJEČNIH I STALNIH ZUBA
Period nicanja mliječnih zuba je od šestog mjeseca života pa do navršene tri godine . Ne dugo zatim,po zavrsetku nicanja drugog mlijecnog molara, dijete treba povesti u prvu posjetu stomatologu. Mliječne zube treba tretirati kao i stalne-da bi se sprijecio prenos infekcije na klicu stalnog zuba i ocuvao prostor za stalni zub.

X