Ginekološki pregled

Kada otići na ginekološki pregled?
Ginekološki pregled obično je dovoljno učiniti jednom godišnje, ukoliko ne postoji neka dodatna problematika. Redoviti ginekološki pregledi su važni jer se tako na vrijeme mogu primijetiti i najmanje promjene koje ukazuju na bolest reproduktivnog sustava, a samim tim se mogu brzo i uspješno liječiti i izliječiti.

Idealno vrijeme za ginekološki pregled je osmi do dvanaesti dan menstruacijskog ciklusa. Na ginekološkom pregledu nakon uvida u vaše anamnestičke podatke, i u dobivene nalaze, ginekolog će vam napomenuti kada bi trebala biti sljedeća kontrola.

Češći ginekološki pregledi se preporučuju kod pojave slijedećih problema: ako primijetite promjene u menstruacijskim krvarenjima (učestalost, obilnost, bolnost), kod bolova u donjem abdomenu, pojačanog vaginalnog iscjetka, kao i abnormalnog nalaza PAPA testa.Ukoliko vas muče dvojbe ili ukoliko imate simptome upale, u dogovoru sa svojim ginekologom možete ih učiniti odmah prilikom pregleda.

Kako se pripremiti za pregled?
Dan prije nego što planirate doći na svoj zakazani termin, nemojte stavljati vaginalne tablete, kreme ili gelove jer oni mogu utjecati na rezultate testova te prekriti neka zbivanja. Neke pacijentice pripreme listu pitanja, kako ne bi zaboravile napomenuti neku svoju problematiku ili pitati ginekologa za savjet, jer vrlo često zbog treme i nelagode znaju zaboraviti pitati ginekologa što ih muči.

Ginekološki pregled nije ugodan pregled za ženu ili mladu djevojku jer je u pitanju intimno područje, ali nakon razgovora obično se taj strah prevlada. Ginekolog će vas pitati za bolesti u obitelji te za sve vaše bolesti ili operacije koje ste imali do sada.

Što uključuje ginekološki pregled?
Nakon razgovora slijedi pregled koji ne traje dugo i uz dobru pripremu je u potpunosti bezbolan.

Prvo se promotri vanjsko spolovilo, a zatim se uz pomoć spekula izvrši pregled rodnice i grlića maternice te se uzima PAPA test. Redovitim uzimanjem PAPA testa i pridržavanjem uputa ginekologa pojava raka maternice se može smanjiti za 90%.

Vrlo često žene misle da napravljen PAPA test znači i istodobno testiranje na spolno prenosive bolesti, ali to nije tako. Naime, nlazom PAPA testa se utvrđuje da li postoje abnormalnosti epitela na našem grliću maternice, ali ako želimo detaljnije istražite upalu ili napraviti skrining (probir) za spolno prenosive bolesti za što moramo učiniti ciljane briseve, kao što su bris na bakterije Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum, Gardnerella vaginalis, Neisseria gonorrhoeae, viruse HPV i Herpes simplex, kao i na parazit Trichomonas vaginalis.

Pri pregledu se utvrđuje stupanj čistoće koji predstavlja mikroskopsku analizu iscjetka, gleda se nativni preparat u kojem se analiziraju epitelne stanice, fiziološki nazočni laktobacili, leukociti, bakterije, Trichomonas vaginalis i kvasnice. Zatim slijedi bimanualni pregled koji će vašem ginekologu dati uvid o smještaju, obliku, veličini i bolnoj osjetljivosti maternice i jajnika.

Najčešća pitanja koja će postaviti su: koliko ste godina imali kada ste dobili prvu mjesečnicu, datum zadnje mjesečnice, dužina menstruacijskog ciklusa, koje kontracepcijsko sredstvo koristite, da li ste do sada bili kad trudni, i ukoliko jeste, kako su protekli trudnoća i porod. Važno je navesti koje sve lijekove uzimate i da li ste na neke alergični. Važan je podatak i da li pušite. Nadalje, postavit će Vam se pitanje imate li kakve ginekološke smetnje te zašto se sada javljate na pregled.

I vi, naravno, možete postaviti pitanja i navesti sve svoje tegobe. Važno je da ukoliko planirate trudnoću ili mislite početi koristiti neku (novu) kontracepciju, da to i napomenete specijalistu ginekologu, kako bi mogli raspraviti što bi za vas bilo najbolje te koje još dodatne pretrage ili testove trebate napraviti ranije.

X