Hirurško odstranjivanje kožnih promjena

Odstranjivanje ovih promjena je jednostavno i radi se u režimu tzv. malih kirurških zahvata, što znači u lokalnoj anesteziji i bez potrebe posebnog mirovanja nakon operacije. Neke promjene moguće je odstraniti bez šivanja, dakle bez zarastanja ožiljkom.

Kirurške metode koje se primjenjuju su ekscizija (izrezivanje), jednostavno ili uz pomoć manje “plastike” – nekim od lokalnih režnjeva, odnosno ekstirpacija (vađenje) uglavnom za potkožne promjene.

Većina kožnih promjena je dobroćudna i ne treba ih odstranjivati, osim u slučaju kada nisu estetski zadovoljavajući. Kožne promjene koje se kirurški odstranjuju su: madež (nevus), pjege, bradavice, fibromi (izrasline građene od vezivnog tkiva), angiomi (kapilarne izrasline), keratoze (oroženja) i slično. Sve ove promjene su benigne i njihovo odstranjenje ne predstavlja nikakvu opasnost. Potkožne promjene zbog kojih se najčešće traži kirurška intervencija su: ateromi (ciste lojnice), lipomi (benigna izraslina masnog tkiva), neurofibromi i slično.

X