Keramičke fasete, ljuskice

Zubne fasete, odnosno viniri predstavljaju najmanje invazivnu metodu za promenu boje, oblika i položaja zuba. One omogućavaju da se maksimalno očuva zubna supstanca i da se ulepša osmeh uz minimalno brušenje ili čak sasvim bez brušenja zuba.

Ukoliko je brušenje zuba potrebno, ono je neznatno, oko 0.5mm, pri čemu je važno je da se ne izbrusi celokupna gleđ, jer cement najbolje vezuje keramičke fasetu i zub ako i dalje postoji sloj gleđi.

Idealna ciljna grupa za fasete su pacijenti koji imaju sve zube, odnosno kod kojih ne postoje zubi koji već imaju navlake tj. krunice. U slučaju da nedostaje neki zub onda na susednim zubima moraju da se izrade navalake i da se potom izradi most.

Na zubu koji je već obrušen za zubnu krunicu nije moguće naknadno izraditi zubnu fasetu, već samo novu krunicu. U praksi je često kombinovanje keramičkih faseta i zubnih krunica na zubima na kojima nije moguće izraditi fasete.

Materijal od koga se izrađuju fasete može biti kompozit ili keramika. Fasete od kompozita su od istog materijala od koga se prave plombe i one ne pružaju estetske rezultate kao keramičke fasete, zahtevaju češće korekcije i nemaju dug vek trajanja. Sa druge strane, ovakve fasete su lakše i jeftinije za izradu od keramičkih vinira. Fasete od keramike predstavlajju najsavršenije i estetski najprihvatljivije rešenje za transformaciju izgleda prirodnih zuba. Kao što smo već pomenuli, keramički viniri mogu se postaviti nakon minimalnog brušenja zuba, ili čak bez brušenja (no-prep veneers). Da li će biti potrebno da se zub obrusi zavisi od slučaja do slučaja tj. od položaja i oblika zuba pre izrade fasete, kao i od željenog oblika zuba koji će biti dobijen nakod postavljanja keramičke fasete.

Upravo zbog toga je veoma važno već posle prvog pregleda napraviti, u saradnji sa pacijentom, detaljan plan terpaije, koji će spojiti želje pacijenta i realne mogućnosti zahvata. Nekada se tokom pripreme za vinire koristi i fiksna proteza, kako bi se zubi prvo postavili u pravilan položaj, jer iako fasete mogu donekle nadoknaditi i probleme u položaju, dometi faseta u tom pogledu su ograničeni na manje nepravilnosti.

X