Kiretaza džepova

Kiretaža zuba je minimalno bolan parodontološki postupak kojim se uklanja nakupljeni plak s površine zuba i ispod površine zubnog mesa, odnosno plak s korijena zuba.

Ovisno o dijelu tkiva koji se otklanja tijekom kiretaže, razlikujemo dva tipa kiretaže zuba
Kiretaža desni ili gingivalna kiretaža – uklanjanje upaljenog i vezivnog tkiva onog dijela mekog tkiva koji leži bočno od parodontalnog džepa, procjepa između zuba i kosti,
Subgingivalna kiretaža – uklanjanje tkiva parodontalnog džepa i vezivnog tkiva koje je iznad njega, sve do kraja alveolarne kosti.

Jednako kao što se, zbog nakupljenog plaka, zubni kamenac stvara među zubima i oko njih, stvara se i ispod površine zubnog mesa.
U tom području on može napraviti puno veću štetu.Zubni kamenac je pogodno tlo za razmnožavanje raznih bakterija koje mogu dovesti do upala, gubitka koštane potpore te, u konačnici, do gubitka zubi.

Kiretaža zuba se najčešće koristi u liječenju parodontoze, upale i infekcije desni. Može se koristiti u kombinaciji s drugim parodontološkim operacijama i postupcima te u slučaju ponavljanja parodontalnih infekcija.

Kiretaža zuba se radi na pojedinačnom zubu ili ako je zahvaćeno veće područje, po kvadrantima. Izvodi se mehaničkim struganjem i laserom, iako je kombinacija ta dva postupka najbolja metoda.

Kiretaža ne može u potpunosti ukloniti uzrok parodontološke infekcije te joj uvijek prethodi struganje i poliranje korijena zuba. Prije samoga postupka pacijentu se daje blaga lokalna anestezija kako bi postupak bio što bezbolniji.

Sama kiretaža obavlja se instrumentom koji nazivamo kireta. Vrh kirete uranja se u parodontalni džep da bi se provjerila njegova dubina.
Laserom ili mehaničkim struganjem se uklanjaju bakterije i oštećeno tkivo te se dodatno tretira površina zuba, zbog bakterija i radi lakšeg zarastanja.

Sama kiretaža kratko traje i brzo zaraste. No dok u potpunosti ne zaraste treba češće ići na kontrolne preglede. Također, nije odmah vidljivo jesu li uklonjeni svi tragovi parodontoze.

Liječnik vam nakon kiretaže može preporučiti dodatnu terapiju u obliku lijeka, a neovisno o tome posebnu pažnju treba posvetiti zubnoj higijeni.

X