Nutricionistička ambulanta

Bolnica S.TETIK sada raspolaže sa moderno opremljenom nutricionsitickom ambulantom , opremljenom najsavremenijom „vagom“ seca mBCA

Analiza bioelektrične impedanse otkriva šta se sastoji težina vašeg pacijenta, odnosno mišićna masa, masna masa i vodu. Takođe dobijate i druge parametre kao što su fazni ugao, grafikon tjelesne građe i visceralna mast.

Ovi parametri vam daju mnogo pouzdanije podatke od samo težina i visina. Neinvazivno, isplativo mjerenje se odvija u roku od nekoliko sekundi i – u  slučaj seca mBCA – daje precizne i medicinski potvrđene nalaze.

Bio impedansa analiza je brza i nekomplikovana način da se proceni pacijentov gubitak težine. Mi smo izabrali  seca mBCA za našu kliniku pošto izuzetno ispunjava  visoke standarde što se tiče njegove preciznosti

Prednosti analize tjelesne kompozicije:

+ Simptomi pothranjenosti mogu se rano otkriti gledanjem u masu bez masti

+ Dijagnostikovanje sarkopenije uz pomoć mišićne mase

+ Pratite gubitak/dobivanje mišića tokom terapije i intervenišite rano ako je potrebno

+ Efikasnije angažovati i motivisati pacijente tokom lečenja gojaznosti

Sa godinama, sastav tijela obično postaje više masti i manje proteina.  Očuvanje tjelesnih proteina je neophodno za optimalno zdravlje.
Sadržaj tjelesne masti i proteina osobe može biti  modificiran unosom hrane, vježbanjem ili oboje.

Hrana je naša i tjelesna i emocionalna potreba, i treba da se hranimo tako da ne narušimo naše zdravstveno stanje.

Poznato nam je da savremeni način života je sve užurbaniji, praćen napetošću, brojim obavezama ostavljajući manje vremena za planiranje zdrave ishrane i bavljenje fizičkom aktivnošću.

Sve više ujutro da bi smanjili stres posežemo za kafom, nikotinom i tako počinjemo dan. Znamo da nam je zdravlje najvažnije ali većina nas će tome da se posveti sutra.

Naš organizam postaje sve više  povoljno okruženje za razvoj visokog krvnog pritisak ali i za bolesti kardiovaskularnog sistema- infarkta, moždanog udara, dijabetes, malignih oboljenja, reumatskih

Kad se razbolimo, mjenjamo se i mjenjamo navike u ishrani i fizičkoj aktivnosti.

Sva što smo naučili i navikli  možemo i da promjenimo navike i zavolimo zdrave obroke, da se osjećamo puno bolje, da imamao više energije, da izgledamo svježije i postepeno i trajno gubimo masnu masu tijela, pravilnom ishranom u kojoj se ne smije biti gladan.

Hrana je najjači hormonalni lijek, koji se uzima na usta. Ako u ishrani uzimamo previše ugljikohidrata, previše ćemo izazivati lučenje hormona inzulina, a hiperinzulinizam je vodeći krivac za epidemiju debljanja i dijabetesa 2, rani simptom koji prethodi hroničnim bolestima- koronarna, cerebrovaskularna, maligna

Zabluda je da zdrava hrana skupa i da pripremanje zahtjeva više vremena

Da li je prevelika cijena i odricanje od naše emocionalne potrebe za slasnom hranom, da malo posvetimo pažnju biranju hrane koja je isto ukusna i od koje smo siti, da bi poboljšali zdravstveno stanje, ljepše izgledali, imali više energije za svakodnevne radne zadatke

Mnogi se ne bih željeli vratiti stanju hroničnog umora i tromosti,  bolova, alergija, čestih infekcija, a sve to su postigli bez stresa, napora i odricanja, samo su pazili na odabir obroka

Ishranom možemo mnogo da učinimo, i internacionalna udruženja kardiologa i endokrinologa ističu važnost promjena stila života i zdravih obrazaca ishrane da bi se spriječile bolesti ili poboljšalo već narušeno zdravlje.

Često se prisjećamo da su naši pretci bili zdraviji, kozumirali zdraviju hranu, koja nije bila industrijski prerađena. Možemo i mi da biramo hranu.

Savremena hrana u silnom termičkom obrađivanje pravi trans masti koje su uzrok upale naših krvnih sudova što dovodi do postepenog razvoja ateroskleroze, povišenog krvnog pritiska, a uz sve manje kretanja i povećanje tjelesne težine i do razvoja bolesti srca,mozga, perifernih arterija.

U današnjoj ishrani nije dobro:

Previše kalorija iz manje vrijednih ugljikohidrata , koncentrirani u toku industrijske proizvodnje , više žitarica i škroba nego što nam je potrebno

Premalo voće i povrća

Premalo vode

Premalo esencijalnih omega 3 masnih kiselina

Treba birati namirnice s najboljim izborom proteina i masnoće , a masno crveno meso žitarice i zasićene masnoće izbjegavati Najbolje nam je brzo jedemo i ne razmišljamo toliko šta je to korisno u ishrani.

Želite li da se osjećate bolje da imate više energije,treba napraviti plan šta konzumirati , a ne stati pred frižider  i konzumirati sve redom

Nekada je omjer omega 3 i omega 6 bio 1 :1, danas je taj odnos 1 : 20 i više u korist proupalni omega 6 . Njihovi putevi u organizmu daja dobre i loše eikozanoide, protuupalne i proupalne ..

Kod osoba koje nisu preuhranjeni i nemaju poremećaj inzulina, poremećaj ravnoteže eikonazoida, dobrih i loših  koji nastaju u metabolizmu masti, vodeći su uzrok karcinoma, kardiovaskularni bolesti, degenerativni neurološki bolesti, osteoporoze .

Riblje ulje je najbogatiji izvor omega 3 esencijalnih masnih kiselina. Esencijalni znači da se ne mogu proizvesti u organizmu nego se trebaju unositi putem hrane.

X