Operacije uraslog nokta

Urasli nokat (Unguis incarnatus) je stečeni deformitet nokta gde nokat raste ivično i urasta u meko tkivo prsta. Najčešće se javlja na nožnom palcu, sa jedne ili sa obe strane. Pacijent se žali na bol i otežan hod. Pregledom se može ustanoviti otok, crvenilo, pojava granulacija i gnojenja.

Prevencija: ukoliko osetite bol u predelu ivice nokta, ukoliko imate otok i crvenilo, zatražite savet lekara. Dobro je ako rešite problem na vreme, tako možete izbeći operaciju. Ako odlažete odlazak kod lekara, ako trpite tegobe koje se povremeno javljaju, povremeno prestaju – doći će do razvoja hronične upale, česte upotrebe antibiotika i čestog odsustvovanja sa posla. Javite se lekaru i pre nego što operacija bude jedini lek.

Na samom početku, kad osetite prve tegobe, pedantan tretman kod pedikira može da pomogne. Pravilno rezanje noktiju takođe je od velikog značaja. Ako je pak došlo do dubokog urastanja nokta i razvoja hronične infekcije – jedino rešenje je operacija.

Operacija se radi u lokalnoj anesteziji, traje desetak minuta. Sastoji se u hirurškom uklanjanju inficiranog granulacionog tkiva i onog dela nokta koji je urastao. Tom prilikom je neophodno ukloniti i jedan uzani deo korena nokta kako se problem ne bi ponovio. Postoperativni tok traje dva do tri dana kada je potrebno mirovanje. Konci se vade od sedmog do desetog dana posle čega još neko vreme osećate blag bol i imate blago crvenilo. Tri nedelje posle operacije možete se vratiti dugim šetnjama ili vežbanju.

X