Totalne i parcijalne proteze

Totalna proteza za zube
Totalna zubna proteza je namenjena osobama koje nemaju nijedan zub u vilici. Totalna proteza nadoknađuje sve zube koji nedostaju, ali i deo alveolarnog grebena. Ovo je ujedno i jedino rešenje za osobe bez zuba, sem ako se opredelite za zubne implante.

Totalne proteze za zube se izrađuju od akrilata i postavljaju se preko desni, tačnije preko gornje i donje vilične kosti. Na ovaj način se u potpunosti nadoknađuje nedostatak zuba i izgubljene kosti.Pored praktične koristi u smislu lakšeg jela, postoji i psihološka i estetska motivacija za postavljanje totalne proteze za zube. Dobro urađena totalna proteza za zube izgleda potpuno prirodno i osobi vraća samopouzdanje.

Međutim, totalna proteza ima i određene nedostatke. Ova vrsta proteze je najmanje komforna od svih ostalih načina nadoknade izgubljenih zuba. Takođe, potreban je duži period adaptacije, jer totalna proteza zapravo predstavlja strano telo u ustima na koje se treba navići. Pojedini pacijenti tvrde da im je totalna proteza za zube smanjila čulo ukusa, s obzirom da prekriva nepce. To naravno nije pravilo, već zavisi od pacijenta. Pored toga, totalna proteza za zube može i da se pomeri, posebno na donjoj vilici. Ni ovo nije pravilo, već se takođe javlja samo u pojedinačnim slučajevima.

Navedeni problemi svakako da mogu stvoriti neprijatnosti u nošenju totalne proteze za zube. S druge strane, za osobe koje imaju potpuni nedostatak zuba, totalna proteza je svakako pravo rešenje koje će im ne samo olakšati jelo, već i vratiti samopouzdanje i osmeh na lice.

Parcijalna zubna proteza
Ako vam nedostaje samo nekoliko zuba, ali ne postoji mogućnost da vam se napravi most, rešenje je parcijalna proteza za zube. Za razliku od totalne proteze za zube, parcijalna proteza se učvršćuje pomoću metalnih nastavaka, takozvanih „kukica” koje se „kače“ za okolne zube. Na taj način, proteza je stabilna i ne pomera se.

Postoje dve vrste parcijalnih zubnih proteza – pločasta (akrilatna) i skeletirana parcijalna zubna proteza. Parcijalna akrilatna proteza se izrađuje od akrilata i zbog toga je manje izdržljiva od parcijalne skeletne (wisil) proteze koja ima ugrađeni metalni skelet. Parcijalna skeletirana proteza je i komfornija, jer se manje oslanja na nepce i podjezični predeo. Time je i period prilagođavanja na ovaj tip proteze mnogo kraći. Takođe, kod skeletiranih proteza koriste se livene kukice za vezivanje proteze, zbog čega je i stabilnija od akrilne proteze. Pored toga postoji i mogućnost da se parcijalna skeletirana zubna proteza veže pomoću kopči (atečmena) čiji se jedan deo nalaze u unutrašnjem delu proteze, a drugi deo na zubu što omogućava još veću stabilnost proteze. Skeletirana parcijalna zubna proteza se može koristiti zajedno sa fiksnim protetskim radovima, kao što su krunice i mostovi.

Svakako najbolje i najsavremenije rešenje predstavljaju proteze koje se fiksiraju pomoću implantata. Međutim, sasvim prihvatljivo rešenje, pogotovo u finansijskom smislu, predstavlja i totalna proteza za zube za osobe kojima nedostaju svi zubi, odnosno parcijalna proteza za osobe kojima nedostaje samo nekoliko zuba.

X