Uklanjanje unutrašnjih i vanjskih hemoroida i fisura

Hemoroidi su jedna od najčešćih bolesti danas. Smatra se da čak 50% ljudi bar jednom u životu ima poteškoća s hemoroidima. Javljaju se u oba pola, češće kod muškaraca u srednjoj životnoj dobi.

Treba razlikovati kliničku sliku hemoroida od hemoroidalnih jastučića, koje opisujemo kao strukturu koji se sastoje od: glatkih mišića, vezivnog, elastičnog tkiva i arterijsko venskih krvnih žila (slično tkivu penisa). Pri defekaciji jastučići se privremeno pomaknu prema dolje a nakon defekacije mišićne niti iz submukoze vraćaju ih natrag. Oni zatvaraju rekturm uz pomoć sfinkternih mišića.

Osim ove podjelu pri određivanju stupnja bolesti možemo se koristiti i podjelom po Banovu (1985) u četiri stupnja:
STEPEN I – hemoroidi se samo izbočuju u lumen analnog kanala često krvare ali nema prolapsa,
STEPEN II – hemoroidi prolabiraju izvan anusa samo za vrijeme defekacije, ali se nakon toga spontano vraćaju u analni kanal,
STEPEN III – hemoroidi prolabiraju spontano ili za vrijeme defekacije izvan anusa, ali se ručno mogu vratiti u analni kanal,
STEPEN IV – hemoroidi su stalno prolabirani izvan analnog kanala i ne mogu se ručno vratiti natrag. Lako se kompliciraju trombozom ili uklještenjem.

LIJEČENJE
Liječenje se dijeli na simptomatsko liječenje (metode koje reguliraju stolicu i lokalne masti) te na invazivne tehnike i kirurški zahvat.

Simptomatsko liječenje:
Preparati – najčešće u obliku masti koje imaju blago anestetičko i protuupalno djelovanje,
Pravilna prehrana – povećati unos povrća, voća i žitarica,
Smanjiti konzumaciju kave i cigareta – iako kava i cigareta u početku potiču probavu, ako se konzumiraju u povećanoj količini uzrokuju grč crijeva i zastoj stolice,
Povećati tjelesnu aktivnost – općenito tjelesna aktivnost potiče probavu.

Invazivne metode:
Injekcijska skleroterapija – ubrizgavanje kemijske supstance (sklerozirajućeg sredstva) u područje hemoroida koje uzrokuje suženje krvnih žila,
Podvezivanje hemoroida gumenim prstenom poznata pod nazivom Baronova ligatura. Elastične vrpce stavljaju se na unuratnje hemoroide što dovodi do prekida krvne opskrbe istih. Nakon nekoliko dana isti se sasuše i prilikom normalnog pražnjenja crijeva uklone,
Infracrvena fotokoagulacija hemoroida. Radi se posebno dizajniranim aparatom za ovu proceduru. Daje odlične rezultate u liječenju hemoroida 1 i 2 stupnja. Ovaj ne kirurški tretman je brz, dobro se podnosi i nema komplikacija.
Diatermij,
Elektroterapija istosmjernom voltažnom strujom,
Laserska terapija hemoroida.

KIRURŠKI ZAHVATI
Povremeno tešku hemoroidalnu bolest treba rješavati kirurškim putem što se naziva hemoroidektomija. Postoji više uspješnih kirurških zahvata od kojih treba spomenuti:
Tehnika po Milligan-Morganu
Tehnika po Fergusonu
Tehnika po Longu za prolaps rektuma i hemoroide (PPH)

PPH je tehnika koja se primjenjuje od ranih 90. Ovom metodom reducira se prolaps hemoroidalnog tkiva kružnim isijecanjem analne sluznice uporabom kružnog staplera.

Korist PPH u odnosu na druge tehnike
manja bol u odnosu na klasični zahvat
brži povratak svakodnevnim aktivnostima

Rizik PPH tehnike
Ako se odstrani više mišićnog tkiva rezultat može biti slabost rektalnog zida,
Ozljeda unutrašnjeg sfinktera, što može rezultirati kratkotrajnom ili dugotrajnom disfunkcijom,
Vrlo rijetko može se procedura zakomplicirati sepsom,
Vrlo rijetko može se javiti trajna bol u analnom kanalu,

PPH može biti neuspješna kod pacijenata sa velikim konfluentnim hemoroidima,
Dosta je visok rizik povratka prolapsa nakon procedure.

UZROK
Točan uzrok koji dovodi do pojave hemoroida nije poznat ali su poznati brojni faktori koji im pogoduju:
Starost,
Kronična opstipacija ili proljevi,
Trudnoća,
Dugo zadržavanje na toaletu (čitanje novina),
Nasljeđe – povezano je s obiteljskom slabošću vezivnog tkiva i fragilnošću krvnih žila,
Nenormalno proširenje analnih vena kao i AV fistula u području analnih jastučića,
Povišen tlak unutar trbušne šupljine – debljina,
Donji pomak analnih jastučića.

SIMPTOMI
Krvarenje – krvarenje je najčešći simptom i uglavnom se odnosi na unutrašnje hemoroide. Krvarenje je svijetlocrvene boje i javlja se pri kraju stolice. Ponekad može biti obilno te uzrokovati anemiju,
Ispadanje hemoroida za vrijeme defekacije,
Svrbež, peckanje i otjecanje anusa i analne regije,
Bol.

KOMPLIKACIJE
Tromboza hemoroida – nastaje kao komplikacija hemoroida, a karakterizirana je bolnom, plavkastom ograničenom oteklinom u perianalnoj regiji koja je obično tvrda i bolna na opip.
Submukozni, perianalni apsces.

DIJAGNOSTIKA
Dijagnostika hemoroida je jednostavna i moguća je već samim fizikalnim pregledom (vanjski hemoroidi), digitorektalnim pregledom i proktoskopijom (unutrašnji hemoroidi).

HAL
H.A.L. je prvi sistem koji nudi tretiranje izvora hemoroidalnog oboljenja bez kirurškog izrezivanja sluznice i krvnih hemoroidalnih žila. H.A.L. se radi sa modificiranim proktoskopom koji ima dodatak ultrazvučne komponente. Kada se ultrazvučno odredi hemoroidalna krvna žila ista se podveže što zaustavlja krvnu struju u hemoroidu.
Ovaj sistem nudi dvije opcije: podvezivanje hemoroidalne arterije bez izrezivanja dijela sluznice ( Hemorrhoidal Artery Ligation) i podizanje dijela sluznice rektuma sa hemoroidalnim promjenama( Recto Anal Repair).
Ovo je operacija iz grupe estetskih operacija rektuma (Proktoplastka).

ANALNA FISURA (fisura ani)
Uzroci su:
Zatvor,
Prolivi,
Hemoroidalno oboljenje,
Ispadanje djela čmara.
Analana fisura se najčešće javlja između 30. i 50. godine života podjednako kod muške i ženske populacije.

Klinička slika
U kliničkoj slici dominiraju bol, krvarenje i pojačan tonus sfinktera. Bol, koja nastaje pri velikoj nuždi, a poslje defekacije tj. pražnjenja se smanjuje, ubrzo se ponovo javlja i tada je uglavnom mnogo jača i traje duže. Ovakvo stanje primorava bolesnika da prolongira veliku nuždu i po nekoliko dana, a sljedeća stolica koja je čvršća uzrokuje još veći bol. Krvarenje kao jedan od znakova ove bolesti je obično minimalno i manifestuje se kao crvenkasto-ružičasta linija duž tvrde, formirane stolice. Pojačan tonus sfinktera (mišića koji zatvara čmar), se javlja kao odgovor na bol.

Liječenje
Medikamentozno liječenje se ogleda u lokalnoj uporabi odgovarajuće masti ili određenih kupki i dovodi do smanjenja bola i gubitka spazma sfinktera. Ova terapija se primenjuje kod akutnih fisura.
Ukoliko ovakva terapija ne da efekat neophodno je operativno liječenje.
Jedna od metoda je lateralna sfinkteretomija koja se može izvesti i ambulantno.

X