Uklanjanje zubnih naslaga

Cilj uklanjanjanja naslaga, poznato kao deo konvencionalne ili ne-hirurške parodontalne terapije, jeste da se otklone etiološki agensi koji izazivaju zapaljenje desni: dentalni plak i njegovi produkti, kamenac, čim se postiže poboljšanje zdravlja zuba i drugih okolnih tkiva.

Uklanjanje naslaga podrazumeva uklanjanje plaka, kamenca, pigmentacija sa krune i korena zuba, a ukoliko je potrebno, radi se specifičan tretman uklanjanja hrapavog dela cementa korena zuba, koji je prekriven kamencem, mikroorganizmima i njihovim toksinima.

Priprema usta za stavljanja proteze ponekad zahteva pre-protetsku hirurgiju. Ovaj tretman se često naziva dubinsko čišćenje, pri čemu se koriste mnogi ultrazvučni i ručni instrumenti.

Kod nekih pacijenata je neophodno pre postavljanja parcijalne ili totalne proteze izvršiti manje hiruške intervencije, da bi se obezbedio maximalan nivo udobnosti nošenja proteze. Proteza naleže na alveolarni greben tako da je vrlo važno da kost ima odgovarajući oblik i veličinu. Ukoliko zub mora biti izvađen, noseća kost može ostati oštra i mora se preoblikovati da bi kasnije proteza lepo i stabilno ležala ne prouzrokujući bolove.

X