Ultrazvučno skidanje kamenca sa pjeskarenjem i poliranjem

Pjeskarenje i čišćenje zubnog kamenca su dva postupka čišćenja zubiju, koje svaki pacijent obavlja prilikom dolaska kod zubara. Svaki pojedinac teži savršenom, prirodnom i lijepom osmijehu, zbog čega je redovita njega i briga oko zubi prijekopotrebna. Ponekad osobna njega i briga oko zubi nije dovoljno za postizanje savršenog osmijeha, zbog čega je dobro podvrgnuti se stomatološkim zahvatima čišćenja zubi, gdje pjeskarenje i čišćenje zubnog kamenca igraju najvažniju ulogu.

Zubni kamenac podrazumijeva tvrde naslage na zubima nastale mineraliziranjem plaka, tj. one tvrde bijele ili žućkaste naslage koje nastaju na zubima u području spoja zuba i zubnog mesa (gingive). Najčešće ste ih uočili u području donjih prednjih zubi s unutarnje strane.
Najčešće mislimo kako je za stvaranje zubnog kamenca odgovorna određena vrsta hrane koju jedemo ili nedostatak oralne higijena, međutim rijetko se osvrćemo na mnoge svakodnevne navike koje su nepodobne za zdravlje i izgled naših zubi. Podloga za nastajanje zubnog kamenca je zubni plak koji se normalno stvara na zubima već par sati nakon pranja. Ove naslage plaka otvrdnu kroz sedam dana, te tako nastane kamenac. Ako ne posvećujemo dovoljno pažnje oralnoj higijeni, njegovo će nastajanje biti pogotovo izraženo.

Izuzev održavanja adekvatne oralne higijene, navesti ćemo još nekoliko važnih faktora u nastajanju zunog kamenca kao što su slina pacijenta (ona utječe na mineralizaciju – otvrdnjavanje kamenca), ortodontske anomalije (npr. zbijeni zubi omogućuju olakšano nakuplanje plaka i svojim položajem otežavaju provođenje pravilne oralne higijene), genetske predispozicije za razvoj same parodontne bolesti, nepravilno izrađene plombe, ispuni (oni koje “sjede” na zubnom mesu), nekorektno napravljeni protetski radovi.

Zubni kamenac sadrži velike količine bakterija koje proizvode mnoge kiseline, što narušava strukturu cakline zuba i može dovesti do nastanka karijesa. S vremenom, on će dovesti do upale zubnog mesa, koje postaje natečeno, crveno i bolno na dodir.
Neliječena se upala zubnog mesa može odraziti i na ostale strukture, a pogotovo na potporni aparat zuba (poznatije kao parodont-ligamenti koji drže zub u kosti) i na okolnu kost. U takvim kroničnim oblicima dolazi do nastajanja parodontoze.

Odstranjivanje zubnog kamenca ultrazvučnim aparatom u stomatološkoj ordinaciji je najučinkovitiji i u potpunosti bezbolan postupak. Još uvijek se u velikoj mjeri koriste sonični uređaji, dok se tzv. ručno odstranjivanje više ne prakticira. Ukoliko pacijent ima razvijenu parodontozu, stomatolog će morati izvesti struganje i poliranje korijena zuba (kiretaža) ultrazvučnim aparatom. Pacijenta se može i anestezirati pa je tako postupak apsolutno bezbolan. Preporuča se postupak ponavljati 2-3 puta godišnje.

Osim odstranjivanja zubnog kamenca obavezno je nakon toga napraviti i poliranje zubi kako bi njihova površina bila glatka i tako manje podložna za stvaranje kamenca. Stvaranje zubnog kamenca nažalost ne možemo spriječiti, ali dobrom higijenom i kontrolnim pregledima kod stomatologa i pravovremenim odstranjivanjem ga možemo u velikoj mjeri držati pod kontrolom i utjecati na njegovu brzinu nastajanja. Na taj ćemo način najučinkovitije spriječiti nastajanje parodontne bolesti i očuvati blistavi osmijeh.

Pjeskarenje zubi je metoda profesionalnog čišćenja površinskih zubnih naslaga (plaka i pigmentacija) visokotlačnim mlazom vode i praha. Prah se sastoji od sitnih čestica kalcijevog karbonata ili natrijevog hidrogenkarbonata dostupnog u nekoliko različitih okusa. Čestice praha su okruglog oblika, bez oštrih kuteva, veličine 60-70 mikrona. Upravo takav geometrijski oblik omogućuje stvaranje velike kinetičke energije čestica koje u dodiru sa zubom ostvaruju veliku kontaktnu površinu. Rezultat takvog djelovanja je brzo i efikasno uklanjanje svih mekih naslaga sa površine zuba.

Pjeskarenje zubi se odnosi na uklanjanje žutih i tamnih mrlja na zubima nastalih uslijed učestalog konzumiranja cigareta, kave, čajeva i drugih tamno objenih pića koji dugoročno ostavljaju mrlje na zubima, koje su neugodne za pacijente. Pjeskarenje zubi se obavlja zajedno sa postupkom čišćenja zubnog kamenca, koji se također skuplja na području zubi pacijenta i potrebno ga je čistiti kod zubara, redovitim pregledima i posjetima, barem dva puta godišnje. Pjeskarenje zubi traje 15-ak minuta, neinvazivan je, siguran i potpuno bezbolan postupak. Pjeskarenje zubi cijena također ovisi i razlikuje se od stomatologa do stomatologa.

X