Ultrazvuk dječijih kukova i mišićno-skeletnog sistema

Ultrazvučna dijagnostika ili ultrasonografija (UZV) radiološka je metoda oslikavanja koja koristi ultrazvučne valove visoke frekvencije za dobivanje slike unutrašnjih struktura tijela. UZV se koristi za otkrivanje promjena u izgledu organa i tkiva, te za otkrivanje abnormalnih tvorbi poput tumora.Pri UZV pregledu ne upotrebljavamo ionizirajuće zračenje (kao kod rtg. ili CT snimanja).
Budući da se UZV snimanje odvija u stvarnom vremenu, moguće je prikazati organe u kretnjama kao i protok krvi kroz žile.UZV koštano-zglobnog sustava prikazuje mišiće, tetive, ligamente, zglobove, te ostale mekotkivne strukture tijela.

Radiolog – specijalist radiologije školovan je za izvođenje UZV pregleda i za tumačenje UZV snimki, analizirati će učinjene snimke i napisati će radiološki nalaz. Po potrebi će o vašem nalazu raspraviti s liječnikom koji vas je uputio na snimanje.

UZV snimanje koštano-zglobnog sustava obično se koristi za dijagnosticiranje:
ozljeda tetiva kao npr. ozljeda tetiva rotatorne manžete ramena ili Ahilove tetive,
abnormalnosti mišića, kao što su rupture mišića ili mekotkivne tvorbe u njima,
krvarenje i druge tekuće nakupine u mišićima, burzama ili zglobovima,
manje benigne i maligne mekotkivne tumorske tvorbe,
rane promjene kod upalnih bolesti zglobova (npr. kod reumatoidnog artritisa).

UZV valovi teško prodiru kroz kost pa prikazuje isključivo vanjsku konturu kosti. Za prikaz unutarnje strukture kosti ili unutrašnjosti zglobova koristimo druge radiološke metode oslikavanja, prvenstveno MR.

X