Rekonstrukcija dojki

Primarna rekonstrukcija dojke je rešenje za pacijentkinje sa ranim stadijumom bolesti. Tada se istovremeno nakon operacije koja joj pruža hirurško lečenje istovremeno uradi i rekonstrukcija dojke. U zavisnosti od kvaliteta kože, veličine dojke i prirode tumora najčešće se ova procedura sprovodi ugradjivanjem proteze u prostor ispod mišića prednjeg zida grudnog koša uz dodatne zahvate rekonstruktivne hirugije da bi se sačuvao oblik i bolje simulirala zdrava dojka.

Ponekad su potrebne korekcije zdrave dojke da bi se dobila simetrija grudnog koša. Te pacijentkinje nemaju osečaj gubitka dojke. To im pomaže da se lakše i brže se oporavljaju. Rekonstrukcija dojke ne utiče na tok i prognozu bolesti i ne ometa njeno dalje praćenje.

Sekundarna rekonstrukcija dojke je operacija rezervisana za sve pacijentkinje kojima je već uklonjena dojka. To je procedura koja se može sprovoditi nekoliko meseci ili pak godina posle završenog onkološkog lečenja. Sve pacijentkinje koje nemaju proširenje osnovne bolesti, a motivisane su da sebi vrate kvalitetan život su kandidati za to. Postoji više tipova rekonstrukcije dojke u periodu nakon uklanjanja dojke.
U zavisnosti od dodatnog onkološkog lečenja, kvaliteta kože i veličine dojke rade se različite procedure. Naravno u skladu sa željama pacijentkinje i mogućnostima njihove konstitucije.

Najednostavnija procedura je rekonstrukcija dojke privremenom ili trajnom protezom, sa ili bez korekcije zdrave dojke. Ova procedura je komforna za pacijente, relativno kratko traje i postoperativni tok im nije težak tako da posle dve nedelje kreću u novi život. Preporučuje se koriščenje endoproteza anatomskog oblika jer one imaju bolju simulaciju prirodne dojke.

Pacijentkinje imaju mogućnost i odložene rekonstrukcije sopstvenim tkivom. Najčešće se koristi široki leđni mišić ili prednji trbušni zajedno sa delom kože te regije.
Ove operacije su rezervisane za pacijentkinje koje su imale zračni tretman zida grudnog koša, ili pak imaju voluminoznu zdravu dojku. Naime indikacija je i želja pacijentkinje da se u rekonstrukciji ne koriste proteze. Operacije sopstvenim tkivom imaju nešto duži postoperativni oporavak, ali udaljeni kozmetski rezultati su trajniji.

Pacijentkinja kod kojih je na predhodnoj operaciji uklonjena i bradavica (mamila), nakon 3-6 meseci podvrgava se rekonstrukciji.
Operacija je krajnje jednostavna. Slobodni transplantat se uzima sa suprotne bradavice ( mamile) ili sa pigmentovanih delova tela. Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji i oporavak je brz.

Galerija

STETIK stetik-vesna Riječ doktora Prim. dr. Vesna Jelić Osim klasične dermatološke ambulante, posebno smo ponosni na naš laser centar gdje veliki broj estetskih tretmana sada možete uraditi i neinvazivnim putem. Laserska tehnologija je u potpunosti promjenila estetsku hirurgiju, pa tako i način na koji brinemo o našoj koži i način na koji tretiramo našu kožu. Od laserske epilacije, uklanjana tetovaža , pa do tretmama podmlađivanja laserska tehnologija postiže odlične rezultate. STETIK stetik-nevena Riječ doktora Dr. Nevena Tešović Osim klasične dermatološke ambulante, posebno smo ponosni na naš laser centar gdje veliki broj estetskih tretmana sada možete uraditi i neinvazivnim putem. Laserska tehnologija je u potpunosti promjenila estetsku hirurgiju, pa tako i način na koji brinemo o našoj koži i način na koji tretiramo našu kožu. Od laserske epilacije, uklanjana tetovaža , pa do tretmama podmlađivanja laserska tehnologija postiže odlične rezultate. STETIK stetik-darko Riječ doktora Doc. Dr. Darko Jović Estetska hirurgija predstavlja relativno mladu hiruršku granu medicine, koja poslednjih godina doživljava svoj najveći razvoj. U estetskoj medicini postoji mnogo različitih hirurških metoda i postupaka, ali svaka od tih metoda, mora biti primjenjena u skladu sa specifičnostima osobe koja se njima podvrgava, i mora se uzeti u obzir individualnost svake osobe. Mi ćemo Vam predočiti sve postupke i mogućnosti estetske medicine, te na taj način pokušati odgovoriti na većinu Vaših pitanja, da bi ste bili potpuno informisani i mogli da donesete odluke o željenoj intervenciji.

STETIK Riječ doktora Prim. dr. Vesna Jelić Osim klasične dermatološke ambulante, posebno smo ponosni na naš lasercentar gdje veliki broj estetskih tretmana sada možete uraditi i neinvazivnim putem. Laserska tehnologija je u potpunosti promjenila estetsku hirurgiju, pa tako i način na koji brinemo o našoj koži i način na koji tretiramo našu kožu.Od laserske epilacije, uklanjana tetovaža , pa do tretmama podmlađivanja laserska tehnologija postiže odlične rezultate. STETIK Riječ doktora Dr. Nevena Tešović Osim klasične dermatološke ambulante, posebno smo ponosni na naš lasercentar gdje veliki broj estetskih tretmana sada možete uraditi i neinvazivnim putem. Laserska tehnologija je u potpunosti promjenila estetsku hirurgiju, pa tako i način na koji brinemo o našoj koži i način na koji tretiramo našu kožu.Od laserske epilacije, uklanjana tetovaža , pa do tretmama podmlađivanja laserska tehnologija postiže odlične rezultate. STETIK Riječ doktora Doc. dr Darko Jović Estetska hirurgija predstavlja relativno mladu hiruršku granu medicine, koja poslednjih godina doživljava svoj najveći razvoj. U estetskoj medicini postoji mnogo različitih hirurških metoda i postupaka, ali svaka od tih metoda, mora biti primjenjena u skladu sa specifičnostima osobe koja se njima podvrgava, i mora se uzeti u obzir individualnost svake osobe. Mi ćemo Vam predočiti sve postupke i mogućnosti estetske medicine, te na taj način pokušati odgovoriti na većinu Vaših pitanja, da bi ste bili potpuno informisani i mogli da donesete odluke o željenoj intervenciji.

Brigu o zdravlju i izgledu prepustite iskusnim profesionalcima

ZAKAŽI TERMIN